Valurt

Valurt

Jeg rusler en tur i Sogn kolonihage og ser en flott plante med lysende blå bjelleformede blomster. Det viser seg å være valurt og jeg oppdager litt senere denne planten i hagen til en bekjent. Jeg får lov til å grave opp en rotklump.

Valurt hører til rubladfamilien og kan bli opp til en meter høy. Planten var en av de mest kjente medisinske planter i oldtiden og middelalderen. Den ble brukt blant annet til sårbehandling.

Blomstene er veldig populære hos humler, bier, vepser og andre honningsankende insekter.

Valurt sprer seg lett, det kan være lurt å knipe av frø etter blomstringen, og grave opp "nye" småplanter før de blir for store. Et nettinggjerde er ingen hindring, så planten har spredd seg inn til nabohagen vår ...

Valurt

Valurt egner seg til gjødselvann. Gjødselvann kan lages fra forskjellige urter. Brennesle og valurt er spesielt fint til dette. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk. Gjødselvann inneholder mye lettløselig nitrogen og kalium, kan gi sviskade og må derfor brukes fortynnet.

Valurt