har jeg lært på et ledelseskurs for mange år siden. Det samme kan sies om det man planter i hagen. Eller som 2nd Lord Aberconway har sagt: "Find out what plants grow well ... and plant a lot of them." Stauder er flerårige og mange er villige planter som er lette å dele enten om våren eller sensommeren. Det kan være fint med gjentakelse av flere av samme plantesort og farge i bedene. Vi merker lett hvilket planter som trives. (Som f.eks. at de overlever flere sesonger og blir store med rik blomstring ...) I hagen min har jeg delt den opprinnelige dagliljen mange ganger og plantet på forskjellige steder.
Og akkurat denne høstfloksen trives godt i de forskjellige bedene der jeg har delt og plantet den.
Karpatklokken tar seg til rette der den trives om den ikke holdes i sjakk. Den er en plante som kan deles og deles og deles. En veldig villig staude.
Men så er det jo det at man får lyst til å prøve noe nytt eller blir fristet av planter vi ser i hagebøker eller på hagesenteret. Da er vi i gang igjen med en ny plante med håp at også den vil trives i mange år fremover. Eller som ofte skjer: jeg kjøper en staude vel vitende at den aldri tidligere har overlevd en vinter i hagen, allikevel må jeg bare prøve en gang til. Som f.eks. med stokkroser, en to-årig plante som i mange hager kommer igjen år etter år. Bare ikke hos meg.