Rosegleder

Det spirer og gror ute når hagesesongen er i gang. Men allerede mens snøen ligger på bakken begynner nye hageplaner å surre rundt i hodet mitt. Ikke alt vi planter blir slik vi håper på. Noen blomster og busker trives ikke, mens andre innfrir mer enn forventet. To klatreroser i hagen min har gitt mye glede så langt, selv om gleden ikke var evigvarende for den ene av rosene!

Lykkefund

Lykkefund (Rosa helenae Lykkefund)

Vi har et gammelt epletre i hagen som ikke bærer særlig med frukt. Inspirert av bilder i hagebøker plantet jeg for noen år siden klatrerosen "Lykkefund", litt på siden under epletreet. Og treet er blitt en fin støtte for denne villige engangsblomstrende klatrerosen. Etter bare få somre har det vært rik blomstring og lange skudd er på vei opp i treet. Blomstene er 4 cm, halvfylte og fargen er lysegul som blekner til hvitt. Vanlig høyde er ca. 3 m og rosen må derfor ha noe å støtte seg til, f.eks. et espalier, eller som i min hage, et epletre. "Lykkefund" blomstrer fra slutten av juni til midten av juli. Den har få torner.

Alle roser trives best i mye sol, men denne klarer seg også der det er skygge/halvskygge deler av dagen. Jorden under epletreet var ikke den aller beste. Skal man plante klatreroser må plantehullet være minst 60 x 60 cm og det bør være blandingsjord (kugjødsel og annen jord, gjerne kompostjord fra kommunens hageavfallsmottak). Roseeksperten Arild Landsnes' råd er også at roser bør plantes så podingsstedet (forgreiningspunktet) ligger 7-10 cm under bakken. Ikke beskjær samme år som du planter ut, og det må gjødsles et par ganger med strøgjødsel, eller en gang med langtidsgjødsel. Det skal ikke gjødsles etter Sankthans.

Lykkefund
Lykkefund

American Pillar

American Pillar

En annen rose som har gitt mye glede er "American Pillar", kjøpt på en av Rosedagene i Freiaparken. Dette er en slyngrose som blir ca. 4 m høy. Et espalier måtte derfor settes opp i hagen som støtte da jeg plantet denne rosen for noen år siden. På et amerikansk nettsted så jeg et filmtips om klatreroser. Skuddene skal "festes" så de ligger mest mulig horisontalt. Da vokser det nye vertikale skudd og det blir rikere blomstring. Jeg har prøvd å gjøre dette, og kan ikke klage på blomstringen på min "American Pillar". Hos meg har den blomstret fra midten av juli til begynnelsen av august. Den første vinteren frøs nye skudd og den måtte beskjæres helt ned følgende vår, (eller var vårsolen årsaken?) Neste vinter dekket jeg rosen med strie når kulda satte inn. Fem år med flott blomstring ga denne rosen før vinteren 2013 tok knekken på den. D.v.s. - var jeg for tidlig ute med å fjerne det jeg trodde var en død rose når jeg ryddet i bedene på forsommeren?

Hvem vet. Egentlig er det vel sånn at selv om man tar alle forhåndsregler og følger ekspertråd så lever plantene i hagen sitt eget liv og gjør som de vil.

American Pillar
American Pillar