Primulafamilien

Augustprimula

Augustprimula

Det har etter hvert blitt flere forskjellige medlemmer av primulafamilien, Primulaceae, i hagen vår.

Augustprimula, primula florindae, var vel den første primulaen jeg plantet for mange år siden.

Den venter ikke med å blomstre til august som navnet tilsier, men gjør det allerede fra juli måned. En hardfør staude som liker fuktig, humusrik jord og halvskygge/skygge.

Av og til blir det vel mye sol der den står i hagen vår. Er det en veldig varm dag hender det at den klapper litt sammen. Heldigvis kommer den seg raskt etter vanning.

Augustprimula

Augustprimula sammen med toppklokke i hagen vår.

Kuleprimula

Kuleprimula

Kuleprimula, primula denticulata, trives også i hagen vår. Det er en middels hardfør staude. Men den klarer seg bra hos oss og lyser opp om våren! Vil ha sol/halvskygge, jevnt fuktig og ikke for kraftig jord. Veldrenert. Blomstrer i april-mai. Etter blomstringen kan planten deles. Jeg har delt mine kuleprimula mange ganger, spesielt de hvite.

Kuleprimula
Kuleprimula

Etasjeprimula

Primula beesiana eller etasjeprimula har blitt en av mine hagefavoritter. Den vil ha næringsrik, og veldrenert jord. Gjerne halvskygge. I vår hage blomstrer den lenge i hele juli måned.

Etasjeprimula
Etasjeprimula

Primula vulgaris m.m.

Det var på grunn av den fine limegrønne fargen jeg anskaffet denne hageprimulaen som har navnet "Francesca". Den har blitt flyttet på noen ganger (det er stadig ommøblering i bedene), men håper den vil klare seg der den står nå.

Primula Francesca

For noen år siden besøkte jeg min kusine i Drøbak. Hun har grønne fingre, og disse fingene gravde opp en klump med primula til meg. Det er kanskje dette som er kusymre? De kommer seg og ser ut til å trives.

Kusymre

Denne primulaen fikk jeg som potteplante i gave i april for noen år siden. Senere den våren plantet jeg den ut. Har blitt flyttet om noen ganger og den vil nok gjerne få stå litt i ro nå.

Potteplante

Våren 2015 kjøpte jeg flere gule primula i en nærbutikk som hadde billigsalg på forskjellige planter. De var ikke merket med navn, men kan det være Maria nøklebånd (primula veris)? Maria nøklebånd var en blomst som var en av de gjeveste å finne i skogen i min barndom. Jeg slo til og kjøpte mange av disse salgsplantene og håper at de vil trives i hagen min!

Maria Nøklebånd