Rosen Marie Louise

Marie Louise

I følge det jeg har hørt fortalt, sa min morfar at ved beskjæring så skulle man beskjære så det gjorde vondt! Vondt inni seg altså, ikke bare i musklene. Vi har lett for ikke å ta hardt nok i når vi skal beskjære busker og trær, selv om en kraftig beskjæring sannsynligvis vil gi et bedre resultat etter hvert.

Roser skal beskjæres når det er "museører" på bjerketrærne. Og når er det? Det kommer helt an på lokale forhold akkurat der du bor. Sjekk nærmeste bjerketre!

Denne våren (2012) var det mye som så grått og dødt ut på Marie Louiserosene mine. Jeg brukte lang tid på en nøye og hård beskjæring, og var forberedt på en heller mager blomstring. I stedet skjedde det motsatte — denne rosen blomstret som aldri før.

Marie Louise

Jeg gjødslet med rosegjødsel og fylte på med litt kompostjord kjøpt der vi leverer hageavfall. En roseekspert i Asker har anbefalt kompostjord kjøpt på hageavfallsmottak/gjenvinningsanlegg som det beste å plante roser i, og han fortalte at han hadde sluttet helt med kukompost og hønsegjødsel. Og med alt regnværet i sommer så trakk vel all gjødselen seg ekstra godt ned i jorda.

Jeg fikk Marie Louiserosen som et lite rotskudd fra søsteren min for mange år siden. Det tok noen år før den etablerte seg, nå trives den nesten for godt, og rotskudd sprer seg utover til steder de ikke nødvendigvis er ønsket.

Marie Louise

Dette er en damaskrose som dufter utrolig godt! Den er engangsblomstrende, men blomstringen varer lenge.