Iris

Hager forandrer seg fra år til år. Det gjør vi mennesker også. Denne irisen var en av staudene som vokste i hagen da vi overtok den for over tyve år siden. Den gang synes jeg ikke noe særlig om denne planten — og fjernet den, men lot noen eksemplarer få vokse innimellom kratt i hagens ytterkant. Der holdt de seg i live, men uten å blomstre.

Iris

Men min smak forandret seg. En dag for et par år siden strakk en irisblomst av samme sort seg inn i hagen vår og da synes jeg den var ganske flott og spesiell. Mine bortgjemte iriser ble derfor gravd opp og plantet på en mer egnet vokseplass. Der har de foreløpig likt seg godt.

Iris vil ha veldrenert jord og trives best i full sol — minst halve dagen — for å blomstre rikelig. Bør ikke plantes dypere enn at toppen av rotstokken synes over jorden. Hageiris har "skjegg" på oversiden av de nedre blomsterbladene. Skjegget består av korte hår og gjør nytten som veivisere for pollinerende insekter.

Iris Iris

Denne irisen har nok levd i mange år i hagen vår. Hvilken sort iris det er har jeg ikke funnet ut av, men den ligner veldig på iris variegata var. pontica avbildet i et nummer av Norsk hagetidend. Det er en viltvoksende iris fra Sør-Europa.