Forsytia

Forsytia

Vår første forsytia fikk vi gratis ved å klippe ut en kupong i en reklamebrosjyre fra et lokalt hagesenter. Forsytia formerer seg lett, så denne ene busken er etter hvert blitt til flere. Skudd som legger seg ned mot bakken danner lett røtter, og disse kan plantes om som nye busker.

En streng beskjæring av forsytiaen vil gå på bekostning av blomstringen, så dette er kanskje ikke busken som er best egnet som stram hekk.

Hver eneste vår sier jeg at forsytiablomstringen er så helt utrolig flott akkurat det året. Men ved ettertanke kommer jeg jo på at jeg sier dette hvert år! Kanskje det er fordi forsytiaen blomstrer så tidlig på våren og ikke må konkurrere med så mange andre busker og blomster at vi legger så godt merke til den. Eller som en dansk skribent har sagt: Forsytia er en af vore mest populære prydbuske med et væld af blomster på netop den årstid, hvor vi trænger mest til dem.

Forsytia

Fra vår hage

Tidlig på våren lyser forsytiaen (også kalt gullbusk) opp rundt om i hagene i Ullevål hageby. Busken som opprinnelig er fra Kina kom til Europa i 1846 og ble i sin tid oppkalt etter den skotske botanikeren William Forsyth. I dag er den blitt en vanlig hagebusk. Forsytiaen blomster på bar kvist, d.v.s. bladene kommer først etter blomstringen. Forsytiaen blir vanligvis 2–3 meter høy.

Forsytia

Forsytia i Ullevål hageby

Forsytia

Forsytia i Ullevål hageby