Campanulaceae - Campanula

Karpatklokke
Karpatklokke

Campanula carpatica: Karpatklokke

Den første karpatklokken jeg plantet i hagen vår "arvet" jeg fra min mor som hadde fått den i gave. Da den var avblomstret ga hun den til meg — i tilfelle den kunne plantes ut i hagen. Det kunne den og der har den likt seg i snart 20 år.

Jeg har også supplert med kjøpte karpatklokker — disse har hatt en mindre fyldig blomstring og har nok vært en annen sort.

Karpatklokken vokser i tuer som gjerne brer seg utover dersom den ikke holdes i sjakk. Det er en hardfør staude som liker sol/halvskygge samt kalkholdig og godt drenert jord. Skjæres den ned etter blomstring vil den blomstre igjen, men i mer beskjeden grad.

Toppklokke

Campanula glomerata: Toppklokke

Toppklokke tror jeg er en av plantene som allerede vokste her når vi overtok hagen vår. Jeg kan nemlig ikke huske å ha kjøpt denne planten eller at jeg har fått den fra noen. Jeg har flyttet litt rundt på den i årenes løp — noen ganger har den hatt en mer fremtreden plass og noen ganger er den blitt litt inneklemt. Det er jo mye man skal få plass til etter hvert. Dette er også en hardfør plante som liker sol eller lett skygge og kalkholdig jord er best. Kan deles vår eller høst.

Fagerklokke
Fagerklokke

Campanula persicifolia: Fagerklokke

Jeg har plantet både hvite og lyseblå fagerklokker i hagen vår — men dessverre er det bare de hvite som har klart seg hos oss. (Men jeg faller jo fremdeles for fristelsen til å prøve på nytt med de blå).

Fagerklokke trives i nesten all slags jord, i sol/halvskygge. Jeg binder opp mine fagerklokker.

Jeg klipper av blomstene etter hvert som de visner — da varer blomstringen lenge utover sommeren. Fagerklokke kan deles og selvsår seg lett.

Fagerklokke

Denne blå fagerklokken klarte seg bare gjennom en sommer ...

Melkeklokke
Melkeklokke

Campanula lactiflora: Melkeklokke

Bøker med bilder fra engelsk "cottage gardens" inspirerer meg og melkeklokke er en plante typisk for disse hagene. Jeg har vært på jakt etter blå melkeklokker, men har ikke funnet dette på hagesentrene jeg vanligvis besøker. En av sortene jeg har fått tak i er lys blålilla og den sorten trives til gjengjeld godt.

I følge bøkene er melkeklokke en middels hardfør plante som trives i nesten all slags næringsrik og lett fuktig jord. Vil ha sol/halvskygge. Jeg pleier å binde opp mine melkeklokker.

Campanula poscharskyana: Stjerneklokke

Denne campanulaen har jeg plantet i en skråning som er det nærmeste jeg har et steinbed. Det trengs nok noen år til før den har blitt den tette blå tuen jeg har forestilt meg.

Stjerneklokke liker jord som er godt drenert og gjerne kalkholdig. Vil ha sol/lett skygge. I følge bøkene er den middels hardfør.

Stjerneklokke