Tulipanblomstring på Blindern

Tulipansorter

På Blindern forskes det på mange områder.

Juni 2010 kunne forbipasserende se plantefelt med forskjellige tulipansorter på hjørnet av Moltke Moesvei/Blindernveien i Oslo. Også i nærheten var det flere felt med tulipaner.

Tulipansorter

En hyggelig gartner på Blindern fortalte at tulipanene var plantet bl.a. for å kontrollere tulipanens virkelige farge sammenlignet med fargen på bildene i plantekatalogene. 2011 var det 200 år siden Det Kongelige Frederiks Universitet ble vedtatt grunnlagt i Christiania og tulipaner skulle plantes i den forbindelse. Og da ville man ha testet ut sortene på forhånd. (Se artikkel om tulipanutsmykking da Universitetet feiret 200-årsjubileum).

Tulipansorter
Tulipansorter Tulipansorter

2010

2010

I ett av feltene på Blindern blomstret det helt mørke tulipaner. For noe århundre tilbake var tulipaner en verdifull handelsvare. Tulipanløk ble et investeringsobjekt i mange europeiske land og ettertraktet sorter ble solgt for svimlende summer. Sjeldne tulipaner var symbol på rikdom og makt. Men det hele endte med et krakk. I 1850 ble boken Den sorte tulipan utgitt. Alexandre Dumas d.e. skrev denne romanen om to menn i 1700–tallets Holland som kjempet om å dyrke frem den første sorte tulipan.

Tulipansorter

Blindern 2011

Tulipansorter

Gartnerne på Blindern kan tydeligvis kunsten med å plante tulipaner. Det er blomstringen bevis på. Det er nesten som en skiftende tulipanutstilling fra år til år i området ved universitetets administrasjonsbygg på Blindern.

Tulipansorter Tulipansorter

2010

2009

Tulipansorter

2011

Tulipansorter

Rusler jeg forbi Blindern i tulipansesongen blir jeg sjelden skuffet — og jeg håper at gartnerne på Blindern fortsetter med fine nye "tulipanutstillinger" i årene som kommer.

2011

Tulipansorter